Over de organisatie van Groei & Bloei

De vereniging Groei & Bloei is voortgekomen uit de Koninklijke Maatschappij tot bevordering van Tuinbouw en Plantkunde (KMTP). De KMTP is opgericht door landgoedeigenaren, kwekers en handelaren in bloemen en planten op 17 december 1872 met als doel de kennis van tuinbouw en plantkunde te bevorderen.

Daartoe werden scholen gesticht en veilingen en tentoonstellingen georganiseerd. Begin twintigste eeuw nam de overheid geleidelijk deze taken over. Na de tweede wereldoorlog vond de vereniging een nieuw bestaansrecht als een vereniging van tuinliefhebbers. De statutaire naam is nog steeds Koninklijke Maatschappij tot bevordering van Tuinbouw en Plantkunde.

Het verenigingsblad veranderde van karakter: het werd een tijdschrift voor de tuinconsument. In deze vorm heeft het blad Groei & Bloei inclusief losse verkoop thans een marktaandeel van 40% en is daarmee het grootste tuintijdschrift in Nederland.

De organisatie bestaat uit 150 plaatselijke afdelingen met elk een eigen bestuur en een landelijk hoofdbestuur. Bij aanmelding als lid/abonnee kunt u opgeven bij welke afdeling u wilt behoren. Elke afdeling organiseert lezingen, excursies, reizen etc.

het begin
Mijn tuin is winterklaar! Maar wat is dat eigenlijk….