HoekscheWaard

Excursie naar de tuinen van Demen

Zaterdag 20 april

Na de lezing in october door Martje van den Bosch is het nu tijd om de tuin van Demen te gaan bewonderen. Maar allereerst rijden we naar Villa Sprezzatura: een bezoektuin in Nijmegen. de tuin is ruim 3500 m2 groot en aangelegd in de Arts-en Crafts stijl. We worden ontvangen met koffie en krijgen daarna een rondleiding. Daarna rijden we naar de tuinen in Demen voor de lunch en een bezichtiging van deze mooie tuin

Opstaplocatie: Tienvoet , Heinenoord  Verterktijd:  9.30 uur.  

Aankomst Villa Sprezzatura: 11.00 uur.  Vertrek naar Demen 12.30 uur. Lunch tuinen te Demen: 13.00 uur. Rondleiding/vrij wandeling 14.00 uur. Koffie/thee en terugreis: 15.30 uur. Aankomst Heineroord: 17.00 uur

Kosten: incl. Vervoer: Leden : Groei en Bloei: € 52,50 Niet leden € 60,=

We reizen per touringcar.

Aanmelden VÓÓR 10 april bij Carla Stas carla.stas(at)gmail.com of 06-33809340 ( na 20.00 uur)    

Bedrag graag overmaken vóór woensdag 17 april op rekening NL09INGB0001655648 t.n.v. KMTP afd. Hoeksche Waard onder vermelding van Tuinen te Demen.

LET OP: BETALING IS GEEN AANMELDING

woensdag 1 mei een bijzondere en urgente lezing over de Aziatische hoornaar

Woensdag 1 mei

Beste Groei & Bloeiers

Ongetwijfeld hebben jullie ook allemaal het wel en wee over de Aziatische hoornaar gevolgd. Nu het voorjaar en de zomer er weer aan komen is het van groot belang dat we allemaal deze hoornaar leren (her)kennen, weten welke schade hij aan kan richten bij onze inheemse bijen en op de hoogte zijn van wat we moeten doen als we hem tegenkomen! Het Hoeksche Waards Landschap had hetzelfde idee en i.p.v. dezelfde spreker ieder apart uit te nodigen hebben we afgesproken dat leden en vrienden van Groei & Bloei kunnen aanschuiven bij de lezing in het NLC. Het belooft een erg informatieve avond te worden dus kom allemaal!! Het is fijn als je je even aanmeldt. Dit kan bij carla.stas@gmail.com

Hierbij de uitnodiging van het HWL

In 2023 maakten imkers in de Hoeksche Waard voor het eerst kennis met de Aziatische hoornaar (Vespa velutina nigrithorax) een invasieve exoot op de Europese Unielijst. Leo van der Heijden is kenner van de Aziatische hoornaar en coördineert het opsporen van de soort op de Hoeksche Waard. Nederland heeft de plicht om deze soort op te sporen en te bestrijden. Tot nu vergoedde de provincie het vernietigen van gevonden nesten. De Aziatische hoornaar is inheems in Azië maar heeft zich snel verspreid in Europa sinds 2004. In de Hoeksche Waard zijn diverse waarnemingen gedaan en nesten geruimd in verschillende plaatsen.

De Aziatische hoornaar heeft een bedreigend effect op de biodiversiteit doordat een volwassen nest wespen tot wel 11 kg insecten eet. De wespen zijn een gevaar voor de bestuiving, vooral in de fruitteelt. Hoewel ze niet per se agressief zijn, kunnen de wespen massaal aanvallen als hun nest wordt verstoord. Monitoring en opsporing zijn essentieel. Koninginnen zijn in winterrust, maar vanaf maart wordt verwacht dat ze primair nesten zullen maken. Bewoners worden aangemoedigd om waarnemingen te melden via een specifieke website of app. Het herkennen van de Aziatische hoornaar vereist enige oefening vanwege gelijkenissen met andere insecten. Leo neemt je mee aan de hand met zijn lezing over deze bijzondere exoot.

Kom je ook?

Datum: 1 mei 2024  Locatie: Nationaal Landschap Centrum (NLC), Veerweg 1C Numansdorp  

Tijd: Inloop vanaf 19:00. 

Start lezing 19:30.

Toegang + koffie/thee = gratis

25 mei Hoeksche Groen Festival

 Op zaterdag 25 mei is het weer feest in de Hoeksche Waard! Een nieuw Hoeksch Groen Festival. De voorbereidingen zijn al in volle gang. Dit jaar krijgt de taartenkraam een eigen plek en om de kraam vol te krijgen met lekkere baksels zijn we op zoek naar:

BAKVRIJWILLIGERS!
 

We hopen natuurlijk op mooi weer en om die reden zouden we graag baksels krijgen waar geen slagroom, mascarpone of kwark in is verwerkt. (gebak dus, dat in de koeling moet worden bewaard). Er blijft dus nog heel veel mogelijk. Heb je geen inspiratie, maar wil je wel een bijdrage leveren door iets te bakken, vraag dan een festival-proof recept aan bij carla.stas(at)gmail.com.
De eigen gebakken taart kan op vrijdag 24 mei de hele dag of op zaterdag 25 mei vóór 10.00uur worden aangeleverd.
Wil je een bijdrage leveren, laat het dan vóór 18 april weten op bovenstaand email-adres of bel met Carla 06-33809340 ( na 20.00 uur).

Onze Groei & Bloei gebakkraam zal de gezelligheid rond het horecapleintje zeker nog verhogen!!

Excursie Stinzenplanten

Woensdag 27 maart.

Moeras en Stinzenplantentuin Westbroek.

Mijnheer en mevrouw Baas-Volkers verwachten ons om 10.15 uur in hun bijzondere tuin aan de Kerkdijk in Westbroek ( prov. Utrecht ) We worden ontvangen met koffie/thee en iets lekkers en mijheer Baas verzorgt een rondleiding met nadruk op ecologische tuinnieren in een gebeid van 7.500 m2. Educatie staat hoog in het vaandel bij de bevlogen eigenaars....

Daarna vertrekken we naar de Botanische tuinen van de Unervisiteit van de Utrecht alwaar we een eenvoudige lunch nuttigen in het tuincafe en een rondleiding van 1,5 uur krijgen van professionele gidsen. Uiteraard is er tijd voor een vrije wandeling uitgaande van de individuele interesse op zo een groot en divers terrein.

Op veler verzoek wordt dit een busexcursie!!! Het blijkt dat zelf rijden voor steeds meer mensen een probleem wordt. Een bus huren zal onze uitstapjes wel duurder maken, maar deze keer niet. Eénmalig draagt de afdeling bij in de reiskosten van dit uitstapje. Bij het opstappen vragen we aan de deelnemers de € 7,50 meerij-kosten in de pot te doneren. De rest van het bedrag voor het vervoer (€22,50) wordt deze keer dus door Groei & Bloei gedragen.

Opstaplocatie: Tienvoet , Heinenoord  Verterktijd:  9.00 uur. Terug einde van de middag

Overige kosten:

(toegang, gidsen, eenvoudige lunch)

Groei & Bloei leden:

                               MET museum- of vriendenloterijkaart: € 22,50

                               ZONDER museum- of vriendenloterijkaart € 30,=

              Geen lid? MET museum- of vriendenloterijkaart € 27,50

                              ZONDER museumjaarkaart of vriendenloterijkaart € 35,= 

LET OP: MAXIMAAL 30 DEELNEMERS

Dit bedrag graag overmaken vóór zaterdag 20 maart op rekening NL09INGB0001655648 t.n.v. KMTP afd. Hoeksche Waard onder vermelding van Stinzenplanten.

LET OP: BETALING IS GEEN AANMELDING 

Aanmelden VÓÓR 17 februari bij Carla Stas carla.stas(at)gmail.com  of 06-33809340 ( na 20.00 uur)

Workshop voorjaarskrans maken.

Woensdag 20 maart

Workshop voorjaarskrans maken

Onder leiding van Annelies Scheerhoorn gaan we een vrolijke voorjaarskrans maken met bolletjes. Wat een warm welkom als hij aan de voordeur hangt of wat een mooie blikvanger op de paastafel!
Voor alle materialen wordt gezorgd, alleen een snoeischaar en scherp mesje meebrengen is voldoende. Onder het genot van een kopje koffie of thee en iets lekkers erbij gaan we aan de slag op de vertrouwde locatie bij UP Social Club.
Aanvang: 19.30uur, inloop vanaf 19.00uur.
Locatie: Up Social Club; Bijl 1, Oud-Beijerland; ingang Abel Tasmanstraat tegenover Tamoil tankstation
Kosten: leden/vrienden Groei & Bloei: € 27,50
               niet leden: € 32,50

Dit bedrag graag overmaken vóór maandag 18 maart op rekening NL09INGB0001655648 t.n.v. KMTP afd. Hoeksche Waard onder vermelding van Bloemschikken voorjaar. LET OP: BETALING IS GEEN AANMELDING.

Excursie Sneeuwklokjes Zaterdag 17 februari 2024

Zaterdag 17 februari

"Wereldberoemd" om zijn sneeuwklokjes is de historische buitenplaats Kloetinge. Misschien heb je hen bj Binenstebuiten al een keer voorbij zien komen. nu is er een kans om het zelf te beleven. De eigenaresse, Marian Lenshoek, laat ons tijdens een rondleiding van ca 1,5 uur al het moois zien. Omdat er geen koffievoorziening is in de tuin drinken we op een parkeerplaats eerst een bekertje koffie met iets lekkers erbij. Na het tuinbezoek gaan we richting het Zeeuws museum. In het Museum Cafe vlak bij, gaan we een museumlunch gebruiken. Daarna brengen we een bezoek aan het Zeeuws Museum waar op dat moment een overzichtstentoonstelling is van Adriaan van der Venne. Voor meer info op https://www.zeeuwsmuseum.nl/nl 

We gaan met eigenvervoer. Opstaplocatie: P+R bij Intratuin Numansdorp. Vertrektijd: 9.15 uur 

Kosten: Groei en Bloei leden MET museumkaart of Vriendeloterijkaart € 20       ZONDER museum- of vriendenloterijkaart € 30

Geen lid?  Groei en Bloei leden MET museumkaart of Vriendeloterijkaart € 25       ZONDER museum- of vriendenloterijkaart € 35

Deze kostenberaming is nog een beetje afhankelijk van eventuele prijswijzigingen in het nieuwe jaar. Definitieve prijs in Nieuwsflits van januari 2024.

Dit bedrag graag overmaken vóór maandag 13 februari op rekening NL09INGB0001655648 t.n.v. KMTP afd. Hoeksche Waard onder vermelding van Sneeuwklokjes.

LET OP: BETALING IS GEEN AANMELDING!!!!!

We rijden zoveel mogelijk met elkaar in één auto. Benzinekosten pp € 9,= te verrekenen bij de bestuurder

Aanmelden VÓÓR 8 februari bij Wim Mokveldwimmokveld(at)hotmail.com of 078-6765030 (alleen op woensdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur)    Duidelijk vermelden of je zelf wilt/kunt rijden of wilt meerijden en of je in bezit bent van een museumjaarkaart/vriendenloterijkaart.