HoekscheWaard

Workshop bloemschikken kerst

WOENSDAG 13 DECEMBER 2023                             

Ruim op tijd voor de kerstdrukte begint, gaan we een basis tafelstuk maken onder begeleiding van Annelies Scheerhoorn. Er worden veel verschillende soorten groen in verwerkt en het stuk leent zich ervoor om thuis nog een eigen kleurentouch aan te brengen, zodat het mooi in je interieur past. Natuurlijk zorgen we voor een gezellige Kerstsfeer met iets lekkers bij de koffie/thee en een drankje tussendoor. Voor het materiaal wordt gezorgd, maar vergeet niet zelf een snoeischaar en een scherp mesje mee te brengen.

Locatie: Up Social Club (oude Bijlschool) Bijl 1  Oud-Beijerland 

Ingang: Abel Tasmanstraat tegenover tankstation Tamoil  (i.v.m. opbrekingen: inrijden via Adm de Ruyterstraat)

Aanvang: 19.30 uur; zaal open vanaf 19.15 uur 
Kosten: Leden/vrienden Groei & Bloei: € 27,50
              Niet leden/vrienden: € 32,50
Dit bedrag graag overmaken vóór maandag 11 december op rekening NL09INGB0001655648 t.n.v. KMTP afd. Hoeksche Waard onder vermelding van Bloemschikken Kerst. LET OP: BETALING IS GEEN AANMELDING.


Aanmelden vóór zaterdag 2 december bij Carla Stas: carla.stas(at)gmail.com of 06-33809340 (na 20.00 uur)

Koffieochtend 16 december 2023

Zaterdag 16 december.

Gezellig nog even voor de Kerst. De Locatie is als vanouds: bij de fam. Hage aan de Zuidzijdsedijk 45 in Nieuw-Beijerland. aanvang 10.00 uur. Aanmelden vóór 10 december bij Teuniedorst(at)gmail.com of 0614299292       

Lezing Martje van den Bosch

Zaterdag 28 oktober;  Lezeing van Martje van den Bosch. Martje van den Bosch studeerde filosofie in Nijmegen en was als docent verbonden aan Avans Hogeschool te 's-Hertogenbosch. enige jaren geleden koos zij voor haar loopbaan in het onderwijs te verruilen voor haaerwerkzaamheden in De Tuinen in Demen. Deze tuinen zijn in het zomerseizoen opengesteld voor publiek en Martje plaatsthaar ervaring in de tuin in een filosofisch kader, Het onderwerp van de lezing is: "Mooie borders, prachtige combinaties".  Deze lezing is een opmaat voor een bezoek aan de tuinen van Demen in 2024. Locatie: Up Social Club ( oude Bijlschool) Bijl 1 Oud-Beijerland. Ingang: Abel Tasmanstraat tegenover tankstation Tamoil. Aanvang: 14.00 uur zaal open vanaf 13.30 uur. Toegang: € 5,= tebetalen aan de zaal. Groei & Bloei biedt je bij aankomst een gratis kopje koffie of thee met iets lekker aan, in de pauze zijn consumpties verkrijgbaar tegen een kleine vergoeding. (wijn, frisdranken € 1,=). Let op; aanmelden voor de lezing vóór 21 oktober, alleen bij Teunie Dorst: teiniedorst(at)gmail.com (voorkeur) of 0614299292

bloemschikken donderdag 28 september

De zomer is voorbij en we krijgen weer zin in een mooie schikking voor in huis! Onder leiding van Annelies Scheerhoorn gaan we donderdag 28 september aan de slag. We maken een mooie bloementaart op een oase , die we bekleden met klimop. De basisvorm zien we hierboven. De extra aankleding met grasjes maakt het geheel straks af. Al het materiaal wordt door de docent verzorgd. Je hoeft zelf alleen een snoeischaar en een scherp mesje mee te brengen. Hoe fijn is dat!

Datum en tijd: donderdag 28 september; 19.30uur; zaal open 19.15uur
Locatie: UP Social Club, Bijl 1, 3262 JA Oud-Beijerland (ingang Abel
Tasmanstraat, tegenover Tamoil benzine station)
Kosten: € 25,= voor leden/vrienden van Groei & Bloei; € 30,=  voor niet-leden
Aanmelden vóór 25 september bij Carla Stas tel: 06 33809340 (na 20.00uur)
of carla.stas(at)gmail.com.

Betalen vóór 28 september op rekeningnummer: NL09INGB0001655648 t.n.v. KMTP afd. Hoeksche Waard onder vermelding: workshop bloementaart   

OpenTuincarrousel Zuid-Holland 2023

Hij is weer van start gegaan: de opentuinencarrousel Zuid-Holland zuid. Gedurende de hele zomer is het weer mogelijk om tuinen te gaan bekijken in de Hoeksche Waard en omgeving. Dit jaar is er voor gekozen om tuinen , die een beetje bij elkaar liggen in eenzelfde weekend open te laten zijn. Dat maakt een rondje tuinen aantrekkelijker. Alle opentuinen zijn terug te vinden op www.opentuinencarrouselzuidholland.nl

Van alle tuinen lees je hier een goede beschrijving met foto´s. Maak er een gezellige dag van met de auto of met de fiets. De tuineigenaren zullen je met enthousiasme ontvangen!

 

Excursie Noord-Brabant 12 Augustus

Zaterdag 12 augustus  Vandaag gaan we met eigen vervoer naar Brabant. Allereerst naar Ford de Roovere bij Bergen op Zoom. Het is één van de grootste forten van de West Brabandse waterlinie. Het is in 2010 helemaal opgeknapt . Wereldberoemd bij Ford de Roovere is de Mozesbrug. Je loopt via de Mozesbrug diep door het water, maar je voeten blijven droog! Deze "loopgraafbrug" is een modern kunstwerk, dat belangrijke architectuur-en bouwprijzen won. Nadat we onze meegebrachte boterhammentjes genuttigd hebben rijden we naar Halsteren, naar landgoed de Hertgang voor een prachtige middag met een High Tea, bestaande uit twee delen. Begonnen wordt met het zoete gedeelte. Daarna volgt een presentatie over de Brabantse Wal en Landgoed de Hertgang. Vervolgens een rondleiding met gids door de tuinen en arboretum. Na afloop daarvan wordt het hartige gedeelte geserveerd, inclusief een glas wijn of fris.                                                                      
                                                                                                                                   Vertrek: 10.00 uur vanaf de parkeerplaats bij het gemeentehuis Binnenmaas. Kosten:     € 27,50. Dit bedrag graag overmaken vóór maandag 7 augustus 2023 op rekening NL09INGB0001655648 t.n.v. KMTP Afd. Hoeksche Waard. onder vermelding van "Brabant" . We rijden met zo min mogelijk auto's. Autokosten: € 5,= betalen aan de chauffeur. Aanmelden vóór 3 augustus bij Teunie Dorst: teunidorst(at)gmail.com (voorkeur) of 06 14299292: (NB betaling is geen aanmelding). Gaarne aangeven meerijden of zelf rijden.             
                                                                                                                                          

Open Tuinendag

Zaterdag 17 juni Eén van de hoogtepunten in ons verenigingsjaar: de Open tuinendag.                                                      Dit jaar gaan we 's-Gravendeel bezoeken. het belooft een bijzondere dag te worden met héél veel tuinen, die allemaal heel verschillend zijn. In één van de tuinen zal tratitie getrouw weer een gezellig koffieterras worden ingericht. In de volgende nieuwsbrief kan je alles lezen over de open gespestelde tuinen. Leden/vrienden hebben Gratis entree op vertoon van de nieuwsbrief waarop uw naam en adres vermeld staat. Niet leden betalen 2 euro per tuin. Een passe-partout voor alle tuinen 7 tuinen kost 7 euro. Einde opentuinendag 17.00 uur

 1. Sacha en Raymond Sabelis                        Korte Smidsweg 16         ’s-Gravendeel
 2. Hannie en Ad Stam                                     Onder de molen 1          ’s-Gravendeel
 3. Nienke en Hessel Visser                             Smidsweg 7 a                    ’s-Gravendeel   Gratis drankje en toilet
 4. Ans en Dick Leurgans                                  Rijkestraat 45                   ’s-Gravendeel
 5. Anja en Ton Luijkx                                       Rijkestraat 43                   ’s-Gravendeel
 6. Alwine en Emeline te Velshuis                 Alexanderstraat 12          ’s-Gravendeel
 7. Ingeborg en Jan Huisman                          Platte Schenkel 3             ’s-Gravendeel   Groei & Bloei terras en toilet
 8. Alice en Arthur Dijkhuizen                        De Wacht 11a                  ’s-Gravendeel

Fietstocht 26 augustus

26 augustus Fietstocht . Op zaterdag 26 augustus gaan we weer fietsen na een jaar overgeslagen te hebben. Dit keer gaat de tocht door de westelijke kant van het Groene Hart. We gaan trappen, tuinen bezoeken met rondleidingen, wandelen en....... We nemen onze eigen lunch en drinken mee.

Vertrek: 8 uur vanaf parkeerplaats Gemeentehuis Maasdam.

Kosten:  35 euro per persoon, over te maken op rekening NL09INGB0001655648 tnv KMTP afd Hoeksche Waard.

Fietsverhuur is mogelijk, €20 voor een E-bike en €10 voor een gewone fiets. Dit dient ter plekke afgerekend te worden. Opgave: Ineke van Driel, inekevdriel(at)gmail.com  tel: 0186 571178 of Tineke Dekker, vlasoever(at)gmail.com tel 0628916069 Graag erbij vermelden of je een fiets wilt huren.

2 daagse reis naar Brugge en Omstreken

Zaterdag en Zondag 2 en 3 september Brugge en Omstreken. Dit jaar ligt het doel van onze weekendreis net over de landgrens in Vlaanderen met zijn mooie tuinen, en de hystorische stad brugge.

Het programma:

Zaterdag: Vertrek om 8.30 uur vanaf Sportpark de Kikkershoek. Langeweg 3262 LE, Oud-Beijerland. Bezoek 1e tuin in Pulderbos: tussen bos en Vijver. Daarna naar Sint Pauwels voor een bezoek aan de Meirlaenhof met rondleiding, lunch en drankje. In de namiddag bezoek aan Hoeve Bonem met rondleiding, koffie en thee. Verwachte aankomst in het NH hotel Brugge om 17.30. Diner in het Hotel.

Zondag: Na het ontbijt en in de ochtend een boottocht door het mooie Brugge en vrije tijd om de stad nog wandelend te verkennen en eventueel op eigen gelegenheid de lunch te gebruiken.

In de middag naar de tuin van Chris Chyselen in Oedelem voor een rondleiding, koffie, thee en taart.

Op de terugreis naar de Hoeksche Waart een afscheidsdiner. Waarna we rond 19.00 uur weer in Oud-Beijerland zullen arriveren.

Hotel: We logeren in het NH hotel Brugge, op loopafstand van het historisch centrum van Brugge.

Prijs: € 285,-  toeslag 1-persoonskamer € 80,-. Reserveren kosten € 25 per factuur.

Inbegrepen: Reis per luxe touringcar, 1 nacht verblijf in hoetel met diner en ontbijt.

Niet inbegrepen: de entrees, lunch op zaterdag en afscheidsdiner op zondag geschat op €95,-p.p.

Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Aanmelden: Bij Teuni Dorst per mail; Teuniedorst(at)gmail.com of mob; 061499292

Excursie Haarlem 29 november 2023

Op woensdag 29 november excursie Haarlem. Deze keer reizen we met bus van de firma Milot. Voor dat we het programma gaan volgen gaan we eerst bij aankomst in haarlem aan de rand van het centrum een kopje koffie met taart nuttigen bij restaurant Brinkman. Om 11.30 wordenwe daar opgehaald door gidsen en gaan we in een paar groepen een wandeling maken door de sfeervolle binnenstad. De gidsen brengen ons naar het Teylers Museum. Daar kan ieder de volgende keus maken: Lunch in het museumrestaurant  (voor eiegen rekening) en museumbezoek met audiotour of de stad ingaan om te shoppen. Ook dan is lunchen in het museumrestaurant eventueel mogelijk.Vertrek: 9.00 uur vanaf Tienvoet, Heineoord. Vertrek: 16.00 uur vanaf opstapplaats Haarlem. Aankomst Heineroord ca 17.45 uur.  Kosten: museumjaarkaart of vriendloterij VIP kaart: € 50,= Zonder museumjaarkaart of vriendloterij VIP kaart € 65,= Dit bedrag graag overmaken vóór 25 november 2023 op rekening NL09INGB0001655648 t.n.v. KMTP afd Hoeksche Waard onder vermelding van "Haarlem". Aanmelden vóór 12 november 2023 alleen bij Teunie Dorst: teuniedorst(at)gmail.com (voorkeur) of 0614299292 ( betaling is geen aanmelding) museumjaarkaart of vriendloterij VIP kaart

Activiteiten van de afgelopen periode.

4 DAAGSE TUINREIS NAAR TWENTE en de ACHTERHOEK

DAG 1   09.00 uur:  Vertrek vanaf sportpark de Kikkershoek, langeweg, 3262 LE Oud-Beijerland.   De tuinen: in de kring van Dorth, het Klapzand, Hof van Ruurlo en Tuin de Valk. incl lunch in één van deze tuinen.   Dag 2  De tuinen: Nijreeshof, de haarboershof inclusief lunch en de tuin van de familie Harms.  Dag 3  Landgoed de Wiersse, gereserveerde lunch in Deventer met vrije tijd, tuin de Hoefslag.  Dag 4  De Brummense Overtuin, tuin de Roode Hoeve inclusief lunch en kwekerij Hessenhof. Daarne terug naar Oud-Beijerland.  Hotel  We logeren in het 4**** Hampshire Hotel Avenarius te Ruurlo   Prijs € 510,00 p.p.  Toeslag 1-pers kamer € 105,00                                                       

Inbegrepen:     Vervoer vanaf Oud-Beijerland in luxe touringcar en deskundige reisleiding. Drie nachten verblijf in het hotel op basis van halfpension.  Programmaboekje.                  

Niet inbegrepen:   Entrées en 4 lunchen, geschat op € 125,00 p.p. (incl koffie/thee in sommige tuinen) Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.  Reserveringskosten à € 25,00 per factuur.   Aanmelden kan uiteraard al via mail  jacqueline.raat.dejager(at)gmail.com  of tel 06 23627734                                              

 

 

Hoeksche Groen Festival 27 mei

Zaterdag 27 mei Dit wordt de eerste editie van de vernieuwde Groei & Bloei markt. Vorig jaar waren we al voorzichtig een niewe weg ingeslagen, maar dit jaar kunnen we er niet meer omheen: we gaan onze groene missie groots uitdagen! Let op de nieuwe naam:                                                                        

 • Hoeksch: het is het streven om zoveel mogelijk lokale standhouders op de merkt te krijgen. 
 • Groen: alles draait om de tuin, klimaat adaptief leven en tuinieren, natuurbescherming, promoten van producten. 
 • Festival: het moet een feestelijk, ongedwongen en gezellig evenement worden.                                                       Tijd: 10.00. Tot 17.00       Boerderij Bouwlust , Stougjesdjk 126 te Mijnsherenland                                                          Er zijn beperkte parkeerplaatsen.  Toegangsprijs € 2,=                                                                                                                                                            

                                                    Sprekers programmaOchtend     

10.30 – 11.00 | Rietgors & CCHW |Mellany |Wat zijn  de ontwikkelingen van de akkerranden in de Hoeksche Waard?                                                                                                                                                           

11.00 – 11.30 | Totalis Naturales |Jack |Altijd al imker willen worden? Jack vertelt wat hij als imker allemaal doet?

11.30 – 12.00 |Compostandig | Siem | Composeren? Hoe werkt dat nou precies?

11.30 –12.00 | Voetselbos Eetlust & Akkers | Dick/Johan | Een rondje lopen langs het voedselbos, de akkers en de sloten. Er is genoeg te zien en te leren van de natuur om ons heen!

12.00 – 12.30 | Ecoloog gemeente HW | Jan & Marleen | Welke invloed heeft jouw tuin op de biodiversiteit in de Hoeksche Waard?

                                                          Sprekers programmaMiddag

13.00 – 16.00 |Voetselboskabouters | Agnes | Kinderen uitdagen om al hun zintuigen gebruiken tijdens het zien en proeven van voedsel uit een voedselbos!

13.00 – 14.00 | Rietgors & CCHW |Mellany |Wat zijn  de ontwikkelingen van de akkerranden in de Hoeksche Waard?                                                                                                                                                           

14.00 – 14.30 | Totalis Naturales |Jack |Altijd al imker willen worden? Jack vertelt wat hij als imker allemaal doet?

14.30 –15.00 | Voetselbos Eetlust & Akkers | Dick/Johan | Een rondje lopen langs het voedselbos, de akkers en de sloten. Er is genoeg te zien en te leren van de natuur om ons heen!

15.00 – 15.30 | Ecoloog gemeente HW | Jan & Marleen | Welke invloed heeft jouw tuin op de biodiversiteit in de Hoeksche Waard?

15.30 – 16.00 |Compostandig | Siem | Composeren? Hoe werkt dat nou precies?

 

Excursie Westland zaterdag 13 mei

Zaterdag 13 mei                                                                                                          Op de Floriade zagen we een promotiestand met de mooiste groenten gekweekt op water! We raakten aan de praat en hoorden dat we het bedrijf konden bezichtigen. Dat laten we ons geen twee keer zeggen en dus gaan we naar Schipluiden! Dat belooft een interessante rondleiding te worden met een verhaal over een kweektechniek, die veel minder milieubelastend is.  
Tussen de middag  gaan we lunchen in de Lier en daarna rijden we naar de tuin van de fam. van Dijk, ook in de Lier. De tuin heeft een naam: de Hoofven. groot: 6000m². Het is een informele tuin met rondlopende paadjes, 2 vijvers en een grote kas. De enthousiaste eigenaar is al op leeftijd, maar vindt het altijd fijn om andere tuinliefhebbers in zijn paradijs rond te leiden. Op het internet zijn veel mooie recensies te lezen. Genieten dus.                                                                      Vertrek 9.30 uur vanaf de parkeerplaats Tienvoet in Heinenoord. Aankomst Schipluiden: 10.00 uur. Lunch: de Boogaard in de lier ca 12.30 uur. Tuin: de Hoofven 14.00 uur. ,

Kosten: € 20,=  incl. lunch. Dit bedrag graag overmaken vóór woensdag 10 mei 2023 op rekening NL09INGB0001655648 t.n.v. KMTP afd. Hoeksche Waard onder vermelding van “Westland”.   We rijden met zo min mogelijk auto’s. Autokosten: € 4,= te betalen aan de chauffeur.

Aanmelden vóór 10 mei  2023 alleen bij Teunie Dorst: 

teuniedorst(at)gmail.com (voorkeur) of 06 14299292. (betaling is géén aanmelding)

Kwekerij- en museumbezoek

woensdag 19 april

Vandaag brenegen we een bezoek aan de kwekerij van de familie Zeelenberg. We beginnen met een bezoek aan één van de grootste fuchsia aanbieders in Nederland. Ook winterharde fuctia's en botanische fuctia's behoren tot het assortiment. Daarnaast hebben ze een sortering van 200 geranium variëteiten. Met daarbij nog een groot assortiment perkplanten, zomerbloeiers en een ruim aanbod aan wintervaste planten, is er voor iedere tuin wat te vinden. We worden ontvangen met koffie/thee en krijgen een rondleiding door het bedrijf. Daarna kan ieder zelf nog wat tijd rondbrengen op de kwekerij.      Onderweg naar het Brabants Museum Oud-Oosterhout eten we ons eigen boterhammetje, maar let op: in het museum worden we ontvangen met koffie/thee en appeltaart voordat we ook hier een rondleiding krijgen door dit leuke openluchtmuseum. De bezoeker wordt letterlijk mee terug in de tijd genomen en je kunt zien hoe men leefde, woonde en werkte in de tijd tussen 1900 en 1960. het museum bestaat uit 6 gedeeltes.                                                                                                                       

 • Miniaturenpark met 250 miniaturen schaal 1:20
 • Vlaamse schuur met een tiental oude ambachten.
 • Binnenmuseum met o.a een woonkamer met bedstede uit de jaren 1900-1960, drukkerij uit 1916, burgemeesterkamer, Roomse hoek, schooltje en vitrines met cultureel Branbands Erfgoed.
 • Was en verzamelingenruimte. Alles over wassen van vroeger. verzamelingen van o.a. strijkijzers, weegschalen en branders
 • Abrahamorgel, dansorgel uit 1925, later omgebouwd tot straatorgel
 • Droogloods met 'vervoer van vroeger'.

Vertrek: 9.15 uur vanaf de parkeerplaats bij het gemeentehuis Binnenmaas ( Sportlaan 22, 3299 XG Maasdam)  Kosten: 20 euroDit bedrag graag overmaken vóór zaterdag 15 april 2023 op rekening NL09INGB0001655648  t.n.v. KMTP afd Hoeksche Waard ondervermelding van "Zeelenberg". We rijden met zo min mogelijk auto's: € 5 te betalen aan de chauffeur.

Aanmeldenvóór 12 april bij Teunie Dorst: teuniedorst(at)gmail.com of 06 14299292

Workshop voorjaarsschikken

Woensdag 5 april 

Wil je met Pasen een vrolijk voorjaarsschikken in huis? Kom dan op woensdag 5 april naar de workshopavond van Groei & Bloei, afd. Hoeksche Waard. Onder leiding van Annelies Scheerhoorn gaan we een zonnige "mand" met voorjaarsbloeiers opmaken. Tijdens een vorige workshop hebben we een glazen schaal als ondergrond gebruikt en deze kunnen we hergebruiken. Wie toen niet aanwezig was kan tegen betaling een schaal aanschaffen. De docente verzorgt alle materialen, je hoeft alleen een eigen snoeischaar en scherp mesje mee te brengen. Heerlijk ontspannen dus! Groei & Bloei zorgt voor koffie/thee en iets lekkers erbij. De gezelligheid maken we met elkaar.  

Datum en tijd: woensdag 5 april; 19.3 uur, zaal open 19.15 uur  Lokatie: UP Social club, Bijl 1, 3262 JA Oud-Beijerland.           ( ingang Abel Tasmanstraat, tegenover Tamils benzine station). 
Kosten; hergebruik schaal: € 32,50 voor leden/vrienden van Groei & Bloei.   €35,50 voor niet-leden/vrienden. Zonder hergebruik schaal:    € 35,50 voor leden/vrienden van Groei & Bloei € 3,50 voor niet-leden/vrienden.          Aanmelden vóór 29 maart bij Carla Stas tel; 06 33809340 ( na 20.00 uur) of Carla.stas(at)gmail.com  Vermeld duidelijk wel of geen hergebruik schaal.                                                         
 

Betalen vóór 29 maart op rekeningnummer: NL09INGB0001655648 t.n.v. KMTP afd, Hoeksche Waard onder vermelding workshop voorjaar

Koffieochtend

Zaterdag 18 maart  

Vroeg in het voorjaar. Wellicht nog wat frisjes buiten, maar binnen zitten we gezellig met een warm drankje en iets lekkers erbij. Deze keer hebben we de gelegenheid om tuinboeken en tuintijdschriften te ruilen. Waar de één op uitgekeken is, is de ander heel blij mee. En ook al heb je neits in te leveren, misschien vind je wel iets leuks om mee naar huis te nemen. de Llocatie is als vanouds: bij de fam. Hage aan de Zuidzijdsedijk 45 in Nieuw-Beijerland. aanvang 10.00 uur. Aanmelden vóór 11 maart bij teuniedorst(at)gmail.com  of  06 14299292

 

 

Excursie Kalmthout 2023

Vrijdag 17 februari.

Wat een feest: met de bus naar het Arboretum Kalmthout om daar de mooie Hamamelis verzameling en de vroegbloei vaste planten te gaan bekijken.Na aankomst worden we ontvangen met kofie en thee, waarna we een rondleiding krijgen in twee groepen. Na de lunch met broodjes is er de gelegenheid om zelf nog een wandeling door de prachtige tuin te maken of te genieten van de plantenwinkel of museumshop.

 • Opstaplocatie: Tienvoet, Heinenoord
 • Vertrektijd: 9.15 uur
 • Retourtijd:  17.00 uur
 • kosten: € 47,50 Dit bedrag graag overmaken vóór maandag 13 februari op rekening NL09INGB0001655648          t.n.v. KMTP afd Hoeksche Waard
 • ondervermelding van "Kalmthout" Aanmelden vóór 10 februari bij Teunie Dorst:  teuniedorst(at)gmail.com            of 06 14299292